Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor angående våra produkter.
Klicka på frågan så ser du svaret.

Funktion

Hur fungerar ett Sömntäcke?

Ett Sömntäcke är ett tungt täcke med kedjor. Stimulansen från tyngden av kedjorna gör att kroppen producerar lugn och ro hormoner som gör det lättare att slappna av och släppa tankar eller oro och stress.

Hur får jag tag på ett Sömntäcke?

Både privatperson och företag kan handla i vår webbshop. Det går även att beställa på telefon 031-47 02 10.
Om dina sömnsvårigheter påverkar ditt arbete, kan din arbetsgivare hjälpa till och köpa in täcket, eftersom det då blir avdragsgillt för arbetsgivaren om han köper in det i förebyggande syfte eller för att återlätta återgång i arbete.

Hjälper Sömntäcke mig och sover jag bättre?

Ja, de flesta upplever att de får bättre sömn när de använder ett tyngdtäcke med kedjor. En del känner en omedelbar förändring medan andra upplever en gradvis förbättring över tid. Den sensoriska stimulansen från tyngden och kedjorna gör att kroppen automatiskt producerar lugn och ro hormoner på samma sätt som vid massage eller en lång kram.

Funkar det med ett Sömntäcke om man har mycket mardrömmar?

Vi har mött många som upplever att de får en bättre kvalitet på sömnen och har mindre besvär och mardrömmar när de sover med ett Sömntäcke.

Kan man öka stimulansen?

Sömntäcket är enbart vadderat på ena sidan. Detta gör att den andra sidan ger mer stimulans, därför kan man variera graden. Man kan även vika upp Sömntäcket och på så sätt få ett större tryck.

Välja produkt

Vilken vikt skall jag välja?

Behovet varierar från person till person men de flesta upplever full effekt vid 8-10 kg. Gillar man spontant tanken av ett tungt täcke rekommenderar vi 10kg. Din vikt eller kroppsstorlek påverkar inte valet av tyngdtäcke, utan snarare hur svåra sömnsvårigheter du har. Kontakta gärna oss för fri rådgivning på 031-470210 eller info@mondian.se

Går det att få fri rådgivning gällande tyngd på Sömntäcke?

Ja, kontakta vår kunniga personal på 031-470210 eller chatta med oss på vår hemsida

Jag står i valet mellan två olika vikter av Sömntäcke.

Står du och väljer mellan två viktalternativ är oftast det tyngre alternativet det bästa.

Hur skiljer sig ett MONDIAN Sömntäcke från andra typer av tyngdtäcken?

MONDIAN Sömntäcke innehåller kedjor som tack vare sin följsamhet ger en omslutande effekt och mycket stimulans.
Det finns många typer av tyngdtäcken, alla med sina olika egenskaper.
Ett tyngdtäcke är mjukt och får sin tyngd från buntar av fibrer. Trycket från dessa är mindre följsamt och ger mindre stimulans. Detta är också varmare än ett Sömntäcke.
Ett tyngdtäcke med bollar får sin tyngd från bollar insydda i täcket. Dessa täcken är generellt volymmässigt större och svårare att hantera och är varmare än Sömntäcke.

Handla som privatperson

Hur gör man för att prova produkten i 14 dagar?

För att prova så beställer du varan i webb-butiken. Du har då 14 dagar på dig från att du mottagit varan och kan prova i lugn och ro hemma. Känner du att du behöver mer tid, kontakta oss så löser vi det. Vill du returnera kontaktar du oss via telefon 031-470210 eller mail info@mondian.se så hjälper vi dig. Vi använder oss av Klarna för att skapa trygghet för dig som kund även om du enbart provar produkten. (läs mer här)

Kan min arbetsgivare betala Sömntäcket?

Det finns två sätt för din arbetsgivare att hjälpa dig. Antingen genom att köpa in Sömntäcket och arbetsgivaren tar kostnaden eller genom bruttelöneavdrag. Båda alternativen är förmånliga för både dig och din arbetsgivare. Det enda arbetsgivaren behöver är att du intygar att dina sömsvårigheter påverkar ditt arbete. Att inte kunna sova påverkar koncentrationen, prestationen och stresståligheten, vilka i sin tur påverkerar ditt arbete. Läs mer på guide för arbetsgivare eller ladda ner guiden som pdf guiden som även innehåller intyg.

Jag har hört att man kan låna tyngdtäcke som hjälpmedel via sjukvården?

Det finns olika riktlinjer i olika kommuner ibland krävs det att man provar andra behandlingar först eller att man har vissa diagnoser för att man ska få låna ett tyngdtäcke som hjälpmedel. Många av våra kunder kan inte få det förskrivet eller upplever att det tar för lång tid och väljer att handla det direkt av oss.

Kan jag prova Sömntäcket innan jag bestämmer mig?

Du kan i lugn och ro kan prova täcket i 14 dagar. Du är skyddad av distanshandelslagen, vilket gör att du kan returnera en vara du köpt på webben. Vi betalar frakten. Det enda du behöver göra är att kontakta oss, så hjälper vi dig. Vår målsättning är att du skall kunna prova vårt Sömntäcke i lugn och ro innan du bestämmer dig.

Hur lång leveranstid är det?

Vi har produkten i lager, och skickar den normalt inom 1-2 arbetsdagar från din beställning. Leverans tar 1-2 dagar beroende på var i Sverige du bor.

Vart levereras mitt Sömntäcke?

Vi skickar det till närmaste service point, t.ex. en butik eller bensinstation.

Hur gör jag om jag vill returnera varan?

Kontakta oss på 031-470210 eller maila oss på info@mondian.se, så hjälper vi dig. Skicka gärna med ditt telefonnummer och ordernummer ifall du mailar till oss.

Levererar ni utan fraktkostnad?

Ja, frakt ingår i priset

Kan man köpa som privatperson?

Ja.

Kan man köpa ett MONDIAN Sömntäcke på delbetalning ?

Ja du kan välja delbetalning. Klarna gör en snabb kreditbedömning. Utifrån den kan du välja att dela upp betalningen på 3-36 månader. Klarna tar ut en fakturaavgift på 29:-per månad

Om produkten

Är ett Sömntäcke varmt?

Nej, Sömntäcket har enbart ett tunt lager vadd i syfte att göra täcket svalt. Detta för att du skall kunna använda det även på sommaren. MONDIAN Sömntäcke är ett av de svalaste på marknaden. Dels för att tyngden är kedjor samt att vi använder ett tyg som är speciellt anpassat för sängmiljö. Den som vill ha mer värme kan använda det tillsammans med sitt vanliga täcke.

Hur stort är ett Sömntäcke?

Vuxenstorleken passar i ett vanligt påslakan och är 150x200cm. Barntäcket passar i ett påslakan av juniorstorlek 105x130cm.

Vad är det som gör täcket tungt?

Tyngden kommer från kedjor som är insydda i täcket. Dessa ger tyngden och stimulansen.

Vad är det för material i kedjorna?

Kedjorna är av rostfritt stål med hög kvalitet som vitlackerats. Resultatet blir en mjuk och tyst känsla.

Kan jag bli allergisk?

Nej, risken är minimal för allergiska besvär. Kedjorna är gjorda i högkvalitativt rostfritt stål som är vitlackerats för att inte ge någon kontakt. Kedjorna in sin tur är sedan placerade i kanaler inuti täcket. Ihop med ett vanligt påslakan har du aldrig direktkontakt med kedjorna. Tyget i sig är specialdesignat för sängkläder och är gjort av konstfiber (polyester).

Låter kedjorna?

Nej, produkten är desingad för att inte låta. Kedjorna är vitlackerade och ligger inbäddade i kanaler, för att skapa en mjuk och tyst känsla.

Är inte kedjor obekvämt?

Kedjorna är inbäddade i kanaler och har vaddering vilket ger ett skönt stimulerande tryck som gör det lättare att slappna av.

Företagare

Kan jag hjälpa en anställd med sömnsvårigheter?

Ja, har du en anställd som har sömnsvårigheter som påverkar arbetet kan du som arbetsgivare hjälpa till. Läs mer på guide för arbetsgivare eller ladda ner guiden som pdf guiden som även innehåller intyg.

Hur beställer jag som företagare?

Som företagare kan du handla hos oss. När du kommer till kassan klickar du på knappen "Företagare klicka här", och fyller i uppgifterna. Du får då ett fakturadatum på 14 dagar från leverans.

Kan ett Sömntäcke minska risken för sjukskrivning?'

Ett Sömntäcke hjälper användaren att sova bättre, ger detta ökad möjilghet till återhämtning, vilket minskar risken för sjukskrivning samt främjar en snabbare rehabilitering.

Förskrivare

Är MONDIAN Tyngdtäcke med kedjor godkänt som en medicinteknisk produkt?

Ja, produkten uppfyller alla krav för läkemedelsverkets krav på medicintekniska produkter och är CE-märkt.

Är produkten flamsäker?

Ja, den är flamsäker, och testad på ackredierat testinstitut enlight ISO 12952-1 och ISO 12952-2

Barntäcke

Vad är ett barntäcke

Ett barntäcke är ett litet täcke (juniostorlek) för spjälsäng. Barn som använder ett normal täcke (200x150cm) skall ha ett vuxentäcke.

Vid vilken ålder kan man börja använda ett Sömntäcke?

När det gäller barn under 4 år är du välkommen att kontakta oss 031-470210 eller info@mondian.se för fri rådgivning.

Skötsel

Går det att tvätta i vanlig tvättmaskin?

Ja, alla Sömntäcken går att tvätta i vanlig tvättmaskin. Använd medföljande tvättpåse. Tyngdtäcke som väger 8kg eller mer är delbara med en dragkedja där varje del tvättas var för sig.

Måste man tvätta på det på 60C

Nej, man behöver inte tvätta det på 60C. Både 30C och 40C fungerar bra.

Tar man ur kedjorna när man tvättar täcket?

Nej, man tvättar täcket i en normal tvättmaskin. Men använd den medföljande tvättpåsen. Om täcket väger mer än 6kg är det delbart och varje del tvättas var för sig.