5 saker att tänka på när du ska välja tyngdtäcke

Idag finns det många olika tyngdtäcken på marknaden och det vara svårt att förstå varför vissa tyngdtäcken är så mycket dyrare än andra. Här kommer några förklaringar och tips som kan vara till hjälp om man vill lära sig mer om vad som skiljer dem åt.

1. Tvätta själv eller lämna in på kemtvätt
Vill du kunna tvätta tyngdtäcket i din egen tvättmaskin. Välj då ett delbart tyngdtäcke om det väger mer än vad din tvättmaskin klarar. Annars kan du behöva lämna in det på kemtvätt varje gång vilket blir dyrt i längden eftersom en kemtvätt kostar ca 700-800kr,  kanske till och med mer än tyngdtäcket.

Det kan därför vara värt att investera i ett delbart tyngdtäcke som du själv kan tvätta i din egen tvättmaskin så ofta du vill. Alla kedjetäcken går att tvätta i din vanliga tvättmaskin och om det väger mer än 6 kilo är det alltid delbart vilket gör det enklare att hantera i samband med tvätt och fungerar för de flesta hushållstvättmaskiner.

2. Problem med tyngdmaterial som hamnar ute i kanterna på täcket
Det finns idag många sorters tyngdtäcken på marknaden med olika typer av tyngdmaterial och varierande grad av kvalité. En del har hopsydda rutor med små partiklar typ kisel, plast eller andra granulat. Tyngdtäcken som innehåller små partiklar kan ha problem med att tyngdmaterialet inte stannar kvar i den hopsydda fyrkanten utan samlas i ytterkanten av täcket och ger då inte den effekt som man hade tänkt sig. Det finns också tyngdtäcken med längsgående kanaler som innehåller kedjor. Ett kedjetäcke har kanaler med kedjor där kedjorna är fastsatta i båda ändar så att tyngdmaterialet stannar kvar där det ska vara och tyngdtäcket behåller sin effekt år efter år.

 

3. Hygieniskt
I ett tyngdtäcke som innehåller små partiklar samlas ofta materialet klumpvis i varje fyrkant vilket gör att tyngdmaterialet upplevs kompakt och det blir svårt för luft och fukt att ta sig igenom materialet. Det gör att tyngdtäcket kan kännas tätt och fuktigt. I ett tyngdtäcke med kedjor kan luften flöda fritt vilket ger en sval och hygienisk bäddmiljö.

 

4. Utgå inte från din kroppsvikt
Det absolut viktigaste för att tyngdtäcket ska fungera är att det ger tillräckligt mycket stimulans. Behovet av hur mycket stimulans som behövs är individuellt och kan inte relateras till kroppsvikten. Om man utgår från kroppsvikten är det stor risk att man köper ett tyngdtäcke som ger för lite stimulans och då kan man bli missnöjd eftersom man inte tycker att tyngtäcket hjälper.

5. Vilken typ av tyngdtäcke passar för mig
Det är inte bara vikten som har betydelse för om ett tyngdtäcke fungerar eller inte. Valet av tyngdmaterial har betydelse för hur tyngdtäcket känns och upplevs samtidigt som det kan påverka effekten av tyngdtäcket. Eftersom det är den sensoriska stimulansen från tyngdtäcket som påverkar kroppen så är ju syftet med tyngdmaterialet, förutom att vara tungt också att det ska vara omslutande och ge en sensorisk stimulans. Ett tyngdtäcke med granulat av glaspärlor (kisel) eller plast ger en stimulans i form av ett kompakt tryck som en del kan uppleva lite instängt. Det finns också tyngdtäcken med fibrer i kanaler som liknar ett tjockt lager garntrådar vilket upplevs  som att det ligger mer ovanpå kroppen och inte lika omslutande.

Ett tyngtäcke med kedjor blir följsamt utefter kroppen eftersom kedjorna är det tyngdmaterial som har högst densitet av alla på marknaden. Det upplevs mycket omslutande eftersom det följer kroppens konturer samtidigt som kedjorna i sig ger en ytterligare stimulans. Kedjetäcken kan ge två olika nivåer av stimulans eftersom den ena sidan är mjukare så det är enkelt att variera så att man kan välja den sida som ger bäst effekt för stunden.

Är du intresserad av att köpa ett kedjetäcke. Klicka här för att komma till webbshopen